Citroenzuur
verschillende gewichten
Waarschuwing (Check Downloads voor veiligheidsblad)
Vanaf €6.95
Beschrijving
Citroenzuur is een zwak organisch zuur. Het komt in citrusvruchten voor en is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Daarnaast wordt het gebruikt om een zure smaak aan voedsel te geven. In de biochemie is het een belangrijke intermediair in de citroenzuurcyclus. Het is een voedingszuur met E-nummer E330.
Zouten en esters van citroenzuur worden citraten genoemd.
Citroenzuur is een organisch zuur (meer bepaald een carbonzuur) dat van nature in heel veel levende wezens voorkomt. Ook mensen maken citroenzuur aan en zetten dit weer om. Vooral citrusvruchten bevatten citroenzuur. Het werd vroeger vooral gewonnen uit citrusvruchten, maar het wordt tegenwoordig vooral gewonnen uit suiker met behulp van bepaalde schimmels, zoals Aspergillus niger. Het is een driewaardig zuur. De pH van een oplossing van 50 gram per liter bedraagt 1,8 (bij 20°C).
Citroenzuur wordt onder andere gebruikt:
- om levensmiddelen op de juiste zuurtegraad te brengen (zuurteregelaar)
- om cosmetica op de juiste zuurtegraad te brengen
- als hulpmiddel bij het etsen van metalen
- als schoonmaakmiddel om kalkaanslag en aanslag van algen (bijvoorbeeld op surfplanken) te verwijderen of te voorkomen
- voor het ontkalken van huishoudelijke apparatuur, zoals koffiemachines
- om metalen voorwerpen te ontdoen van roest
- als reukloos stopbad bij het ontwikkelen van fotoafdrukken
- als antistollingsmiddel bij bloedafname
- als (biologische) toiletreiniger
Wet en regelgeving: Gezondheid en Veiligheid
Signaalwoord : Waarschuwing
Gevarenaanduidingen :
Algemeen
H319 – Veroorzaakt ernstige oogirritatie
P103 – Alvorens te gebruiken, het etiket lezen.
P102 – Buiten het bereik van kinderen houden.
P101 – Bij het inwinnen
Preventie
P280 – Draag oog- of gelaatsbescherming: Aanbevolen: veiligheidsbril met zijkapjes.
P264 – Na het werken met dit product de handen grondig wassen
Reactie
P305 + P351 + P338 – BIJ CONTACT MET DE OGEN: Voorzichtig afspoelen met
water gedurende een aantal minuten. Contactlenzen verwijderen, indien mogelijk.
Blijven spoelen.
Extra informatie
Gewicht | N/B |
---|---|
P-zinnen | P101, P102, P103, P264, P280, P305+P351+P338 |
H-zinnen | H319 |
Signaalwoord | Waarschuwing |
Formula | HOC(COOH)(CH₂COOH)₂ |
MW | 192,13 g/mol |
Kookpunt | 310 °C (1013 hPa) |
Smeltpunt | 149 to 151 °C |
Dichtheid | 1,665 g/cm³ (20 °C) |
CAS nummer | 77-92-9 |
% Waterstofperoxide eenheid | % |
% Waterstofperoxide (H2O2) | 0 |